Rozsah otevírání úst před a po ortognátní operací - Procházková, Barbora; Mottlová, Alena; Foltán, René; Čermáková, Eva (Ortodoncie, 2016)
Cílem práce bylo zjistit rozsah maximálního otevření úst (abdukce) u pacientů před ortognátní operací a v intervalu 2,3,4 a 9 měsíců po ní. Dále bylo cílem posoudit, zda je rozsah abdukce závislý na pohlaví, původní skeletální vadě nebo typu provedené operace. v naší retrospektivní studii jsme zjistili, že 2 měsíce po ortognátní operaci klesl rozsah abdukce průměrně na 56 % jejího rozsahu před operací, 3 měsíce po operaci se zvýšil na 68,8 %, po 4 měsících na 74 % a po 9 měsících dosáhl rozsah otevírání úst 91,1% původní hodnoty. Ve všech intervalech dosáhl rozsah otevírání úst u mužů vyšších hodnot než u žen a u pacientů s původní lil. skeletální třídou vyšších hodnot než u pacientů s původní II. skeletální třídou. Pacienti po operaci typu Le Fort I měli výrazně lepšíabdukci mandibuly ve 2., 3. a 4. měsíci po operaci, 9 měsíců po operaci již rozdíl nebyl statisticky ani klinicky významný. Nebyl nalezen klinicky ani statisticky významný rozdíl v abdukci ve všech sledovaných inten/alech mezi pacienty s BSSO a pacienty s bimaxilární operaci. Ani po devíti měsících od operace nedošlo u všech pacientů k obnovení původní pohyblivosti dolní čelisti.
Keywords: dospělí; mandibula; Female; rozsah otevírání úst; Postoperative Period; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Temporomandibular Joint; lidé; Mandible; pooperační komplikace; Physical Examination; pooperační období; předoperační období; Range of Motion, Articular; retrospektivní studie; rozsah kloubních pohybů; Male; Postoperative Complications; Orthognathic Surgical Procedures; Young Adult; Preoperative Period; temporomandibulární kloub; fyzikální vyšetření; ortognátní chirurgické výkony; lidé středního věku; mužské pohlaví; předoperační vyšetření; Retrospective Studies; Middle Aged; Surgical Clearance; Humans