Hodnocení výsledků ortodontické léčby - Planerová, Veronika; Tycová, Hana; Kotas, Martin; Kučera, Josef (Ortodoncie, 2016)
Cíl: Cílem této studie bylo zhodnotit výsledky ortodont/cké léčby a dlouhodobou stabilitu těchto výsledků 5 let po sejmutí fixních ortodont/ckých aparátů pomocí PAR indexu. Materiál a metodika: Do studie bylo zařazeno celkem 101 pacientů (24 mužů a 77 žen, průměrný věk na začátku léčby byl 23 let), kteří absolvovali léčbu fixním aparátem v obou čelistech na 2 klinických a ve 2 privátních pracovištích. U všech pacientů byl změřen na studijních modelech PAR index před léčbou (T0), po léčbě (T1) a 5 let po léčbě (T2). Pro každého pacienta byla ze zdravotní dokumentace dopočítána doba léčby v měsících, podle které byla také stanovena efektivita pomocí TEI indexu. Výsledky: Podle PAR indexu došlo ortodontickou léčbou k průměrnému zlepšení o 75 %. V dlouhodobém horizontu 5 let po léčbě bylo zaznamenáno zhoršení na 61 %, nicméně stále bylo přítomno 89 % z dosaženého výsledku. Výchozí hodnota PAH indexu před léčbou se ukázala být výborným prediktorem výsledku aktivní fáze léčby i výsledku v dlouhodobém horizontu 5 let po léčbě. Pacienti z privátní praxe mají statisticky významně nižší hodnoty doby léčby než pacienti z klinických pracovišť (p < 0,0001). Podle indexu TEI probíhala léčba u pacientů v privátních praxích statisticky signifikantně efektivněji (p = 0,0001). VpostPAR indexu statisticky významný rozdíl prokázán nebyl (p = 0,099). Závěr: Celkově bylo podle PAR indexu dosaženo téměř ideálního výsledku vyrovnání zubů a okluze. Podle percentuální redukce PAR indexu bylo dosaženo vysokého standardu léčby.
Keywords: dospělí; Statistics as Topic; Female; statistika jako téma; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; mladý dospělý; Orthodontic Appliances; Adolescent; ortodoncie; lidé; hodnocení výsledků zdravotní péče; Treatment Outcome; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; ortodontické aparáty; Male; ortodontická léčba; Young Adult; mužské pohlaví; Orthodontics; mladiství; Outcome Assessment, Health Care; Humans