Manažment septickej diseminovanej intravaskulárnej koagulopatie pomocou antitrombínu a heparínu a význam tromboelastometrie v diagnostike heparínovej rezistencie - Durila, Miroslav; Salaj, Petr; Součková, Helena; Astraverkhava, Marta; Beroušek, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2016)
Ťažký septický stav je často sprevádzaný prítomnosťou diseminovanej intravaskulárnej koagulopatie (DIK) a multiorgánovou dysfunkciou. Pre tento syndróm je charakteristická zvýšená aktivácia koagulácie, a preto z patofyziologického hľadiska by bolo logické zasiahnuť do iniciácie zrážania podaním antitrombínu a heparínu. Avšak nie je dostatok randomizovaných štúdií, ktoré by jednoznačne dávali návod, ako tieto lieky používať. V našej kazuistike popisujeme manažment septickej DIK pomocou antitrombínu a heparínu bez krvácavých komplikácii. Zistili sme, že u danej pacientky k zastaveniu konzumpcie jednotlivých zložiek zrážania krvi bolo nutné udržovať hladinu antitrombínu nad 90 % a pre vysoké riziko heparínovej rezistencie u septického stavu je vhodné monitorovať hladinu heparínu pomocou anti Xa s cieľom 0,5–0,6.
Keywords: hysteroskopie; Fibrin; dospělí; Clinical Laboratory Techniques; Humans; Shock, Septic; Heparin; ženské pohlaví; septický šok; heparin; Adult; výsledek terapie; diseminovaná intravaskulární koagulace; heparínová rezistence; péče o pacienty v kritickém stavu; Disseminated Intravascular Coagulation; lidé; fibrin; Thrombelastography; Treatment Outcome; klinické laboratorní techniky; tromboelastografie; Hysteroscopy; Critical Care; Female