Kritická obstrukce dýchacích cest způsobená masou v mediastinu během celkové anestezie řešená pomocí ECMO a tracheobronchiálního stentu - Netri, Kateřina; Votruba, Jiří; Rulíšek, Jan; Kraus, Lubor; Michálek, Pavel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2016)
Akutní komprese trachey nebo velkých bronchů v průběhu celkové anestezie může vést velmi rychle k rozvoji život ohrožující hypoxie, pokud není ihned poskytnuta alternativní metoda oxygenace. Kazuistika popisuje průběh a řešení náhlé poruchy průchodnosti dolní části trachey a hlavních bronchů na operačním sále u mladého pacienta, který byl indikován k exstirpaci hluboké krční uzliny v celkové anestezii. Během výkonu došlo k nárůstu inspiračních tlaků, významnému snížení dechových objemů a desaturaci, která byla způsobena kompresí dýchacích cest masou lymfomu v předním mediastinu. Pro zlepšení oxémie byl pacient oxygenován skrze tenkou odsávací cévku, poté byl urgentně připojen na ECMO a pro definitivní vyřešení stenózy distální trachey a bronchů mu byl implantován Y stent. Tři roky po výkonu je základní onemocnění v remisi a pacient se těší dobrému zdraví.
Keywords: Extracorporeal Membrane Oxygenation; mimotělní membránová oxygenace; akutní lymfatická leukemie; výsledek terapie; mladý dospělý; Tomography, X-Ray Computed; Anesthesia, General; lidé; celková anestezie; Treatment Outcome; Male; Stents; Young Adult; Airway Obstruction; obstrukce trachey; počítačová rentgenová tomografie; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; obstrukce dýchacích cest; mužské pohlaví; masa v předním mediastinu; stenty; Humans