Periodické pohyby končetinami ve spánku jsou závažnější u narkolepsie s kataplexií než u narkolepsie bez kataplexie - Krpešová, J; Kemlink, David; Ibarburu Lorenzo y Losada, Veronika; Dostálová, Simona; Bušková, Jitka; Piško, Juraj; Kovalská, Petra; Příhodová, Iva; Šonka, Karel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Úvod: Periodické pohyby končetinami ve spánku (PLMS) jsou repetiční pohyby zejména dolními končetinami ve spánku. Několik prací popisuje vyšší výskyt PLMS u narkolepsie. Metodika: Retrospektivní studie se 78 pacienty trpícími narkolepsií s kataplexií (NK) a 29 pacienty s narkolepsií bez kataplexie (NbezK), (věk od 19 let do 86 let, 50 žen a 57 mužů). Všichni nemocní absolvovali klinické vyšetření, video-polysomnografii 8 hod v noční době a test mnohočetné latence usnutí. Výsledky: PLMS charakterizované počtem periodických pohybů za hodinu (PLMI) ≥ 15 vykazovalo z celkového souboru 107 pacientů 40 %, ve skupině NK 43 % a ve skupině NbezK 32 %. Výskyt PLMS byl asociován s vyšším věkem a s nižší spánkovou efektivitou. Průměr PLMI u NK (24,3 ? SD = 30,2) byl rozdílný od průměru PLMI u NbezK (12,6 ? 20,8) a velmi podobných výsledků bylo dosaženo, když v uvedených skupinách byli hodnoceni pouze nemocní, kteří nebyli v době vyšetření léčeni antidepresivy. PLMI nemocných léčených antidepresivy, ať již dříve nebo i v době záznamu (31,2 ? 33,3), byl vyšší než u nemocných, kteří antidepresiva nikdy neužívali (15,4 ? 23,7), ale nemocní s anamnézou léčby antidepresivy byli starší. Závěr: PLMS jsou častou komorbiditou NK, častější než u NbezK.
Keywords: narkolepsie s kataplexií – narkolepsie bez kataplexie – periodické pohyby končetin ve spánku – antidepresiva – komorbidity; lidé; narkolepsie; Adult; Middle Aged; kataplexie; Antidepressive Agents; periodické pohyby končetinami ve spánku; Female; Video Recording; retrospektivní studie; Humans; audiovizuální záznam; lidé středního věku; antidepresiva; mužské pohlaví; ženské pohlaví; polysomnografie; Aged, 80 and over; senioři nad 80 let; Male; Aged; Cataplexy; Narcolepsy; Retrospective Studies; dospělí; Polysomnography; Nocturnal Myoclonus Syndrome; senioři