Differences in age-distribution, oncological diagnoses and stage in Roma and Non-Roma cancer patients registered at the outpatient Oncology Department Poprad in 2014 and 2015 – a retrospective study - Rečková, Mária; Mardiak, Jozef; Beniak, Juraj; Kakalejčík, Marián; Medvecová, Lenka; Cingelová, Silvia; Mego, Michal (Klinická onkologie, 2017)
Východiská: Rómovia tvoria jednu z najväčších etnických minoritných skupín na Slovensku. Existujú údaje o vyššej prevalencii prenosných ochorení u Rómov, avšak údaje o nádorových ochorenia chýbajú. Cieľom súčasnej štúdie bolo porovnanie rozdielov vo veku v čase diagnózy, výskyte onkologických diagnóz a štádiu ochorení medzi rómskymi a nerómskymi pacientami, ktorí boli registrovaní na jednom ambulantnom onkologickom pracovisku na východnom Slovensku, kde je liečená značná časť rómskych pacientov. Pacienti a metódy: Rómski a nerómski onkologickí pacienti boli identifikovaní na základe spoločného úsudku ošetrujúceho lekára a zdravotnej sestry. Vek v čase diagnózy, jednotlivé onkologické diagnózy a štádium ochorenia boli porovnané medzi rómskymi a nerómskymi pacientami. Výsledky: Identifikovaných bolo 30 rómskych a 702 nerómskych pacientov. Veková distribúcia v čase diagnózy nebola štatisticky signifikantne odlišná medzi rómami a nerómami, tak u mužov, ako aj u žien. Štatisticky signifikantne viac rómskych mužov malo nádory pľúc (pomer rizík – RR 0,19; 95% CI 0,13–0,35; p < 0,01), zatiaľčo štatisticky signifikantne viac rómskych žien malo nádory obličiek (RR 0,16; 95% CI 0,05–0,69; p = 0,01). Numericky viac Rómov bolo diagnostikovaných v IV. štádiu ochorenia. Pri porovnaní štádia I–III vs. IV, štatisticky signifikantne viac rómskych mužov bolo diagnostikovaných v IV. štádiu. Záver: Na základe našich údajov predpokladáme, že existujú rozdiely v typoch nádorových ochorení medzi rómskymi a nerómskymi pacientami. Potrebné je uskutočnenie väčších populačných štúdií s cieľom analýzy rozdielov medzi rómskymi a nerómskymi onkologickými pacientami.
Keywords: Neoplasms; nádory; Roma; Slovakia; věkové faktory; Incidence; lidé; retrospektivní studie; Slovenská republika; Data Interpretation, Statistical; staging nádorů; incidence; interpretace statistických dat; Romové; Age Factors; Neoplasm Staging; Retrospective Studies; Humans