Castleman's disease - surgical treatment, case reports - Penka, Igor; Kala, Zdeněk; Zetelová, Andrea; Kunovský, Lumír; Szturz, Petr; Křen, Leoš; Mechl, Marek; Řehák, Zdeněk; Hanke, Ivo (Rozhledy v chirurgii, 2016)
Autoři se v tomto článku zabývají svými zkušenostmi s léčbou vzácného benigního lymfoproliferativního onemocnění Castlemanovy choroby, která se vyskytuje v unicentrické a multicentrické formě. Velmi nízká incidence této choroby neumožňuje získat rozsáhlejší prospektivní data. Jsou popsány dvě hlavní lokalizace Castlemanovy choroby unicentrické formy - nitrohrudní a retroperitoneální, se zaměřením na předoperační diagnostiku a zobrazovací metody. Tento článek zdůrazňuje kurativní potenciál chirurgické léčby, kdy kompletní resekce postižené uzliny unicentrické formy vede k vyléčení téměř ve 100 % případů. Diskuze je zaměřena na formy Castlemanovy choroby − různé lokalizace, klinické symptomy, průběh nemoci a prognózu. Diskutována je také obtížnost diagnostiky onemocnění a diferenciální diagnostika, zejména význam odlišení multicentrické formy od maligního lymfomu. Etiopatogeneze je neznámá, ale hraje zde roli HIV infekce, HHV-8 infekce a zmnožení prozánětlových cytokinů. Chirurgická léčba je významnější u unicentrické formy Castlemanovy choroby v porovnání s multicentrickou formou, kde úkol chirurgie spočívá v odběru biopsie. Kompletní chirugická resekce je u solitární formy metodou volby.
Keywords: lymfoproliferativní nemoci; Lymphoproliferative Disorders; Biopsy; Humans; diferenciální diagnóza; hyperplazie velkých lymfatických uzlin; lidé středního věku; dospělí; předoperační vyšetření; Surgical Clearance; Diagnosis, Differential; lidé; retroperitoneální prostor; biopsie; Adult; Male; Middle Aged; prognóza; Mediastinum; Lymphadenopathy; Retroperitoneal Space; mužské pohlaví; Castleman Disease; Prognosis; lymfadenopatie; mediastinum