Postoje studentů ekonomie k práci a výkonu ve vztahu k očekávané výši výdělku - Procházka, Jakub; Kulhavý, Viktor (Psychologie pro praxi, 2011)
Studie je zaměřená na vztah postojů studentů ekonomie k práci a výkonu a jejich očekávání uspokojivého výdělku po ukončení vysoké školy. Vzorek výzkumu tvoří 129 studentů nižších ročníků jedné české ekonomické fakulty. Studentům byl administrován Dotazník motivace k výkonu (LMI), jehož dimenze byly použity jako možné prediktory očekávání budoucího uspokojivého výdělku. Očekávání budoucího uspokojivého výdělku bylo zjišťováno dotazníkem. Podle výsledků regresní analýzy jsou dobrými pozitivními prediktory očekávaného budoucího uspokojivého výdělku dominance a soutěživost a negativním prediktorem je hrdost na výkon. Studie má exploratorní charakter. Pro širší zobecnění výsledku by bylo vhodné navázat výzkumy na odlišných vzorcích.
Keywords: mladý dospělý; Salaries and Fringe Benefits; studenti; lidé; motivace; mladiství; Adolescent; Attitude; Motivation; práce; průzkumy a dotazníky; mzdy a přídavky; Humans; Work; Surveys and Questionnaires; Young Adult; Students; postoj