Bosutinib - Vráblová, Lucia; Faber, Edgar (Farmakoterapie, 2016)
Bosutinib je perorálně podávaný selektivní kompetitivní duální inhibitor tyrosinových kináz (TKI) Src a Abl. Indikován je u pacientů s chronickou myeloidní leukemií, u nichž selhala nejméně jedna předchozí linie léčby TKI nebo u kterých vzhledem k profilu toxicity nepřichází v úvahu terapie jiným TKI. Účinnost a bezpečnost bosutinibu byla demonstrována ve studii STUDY 200, ve které prokázal významnou klinickou aktivitu a přijatelný profil toxicity u pacientů s CML v chronické fázi dříve léčených imatinibem, dasatinibem či nilotinibem; nejčastějšími nežádoucími účinky bosutinibu byly gastrointestinální obtíže, snadno ovlivnitelné podpůrnou léčbou.
Keywords: hodnocení léčiv; Randomized Controlled Trials as Topic; Cytochrome P-450 CYP3A; bosutinib; Quinolines; inhibitory proteinkinas; lékové interakce; Drug Interactions; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; cytogenetické vyšetření; Aniline Compounds; bcr-abl fúzní proteiny; chinoliny; klinické zkoušky, fáze II jako téma; Leukemia, Myeloid, Chronic-Phase; lidé; cytochrom P-450 CYP3A; Cytogenetic Analysis; aniliny; Humans; nežádoucí účinky léčiv; prospektivní studie; Drug Evaluation; Protein Kinase Inhibitors; Prospective Studies; nitrily; skupina kinas odvozených od src-genu; Clinical Trials, Phase I as Topic; Nitriles; Clinical Trials, Phase II as Topic; randomizované kontrolované studie jako téma; src-Family Kinases; Fusion Proteins, bcr-abl; klinické zkoušky, fáze I jako téma; chronická fáze myeloidní leukemie