Současné možnosti a novinky v léčbě HR+/HER2– karcinomu prsu - Svoboda, Tomáš (Farmakoterapie, 2016)
Naprostá většina nádorů prsu u žen je hormonálně závislých a HER2-negativních a standardem léčby u nich je endokrinní blokáda. V ní mají své pevné místo tamoxifen, inhibitory aromatázy, fulvestrant a u premenopauzálních pacientek ovariální suprese. Před zařazením chemoterapie se navíc k překonání možné rezistence vůči hormonální léčbě objevuje možnost kombinace s inhibitory mTOR nebo CDK4/6. V poslední době byla na všech významných konferencích prezentována řada dat týkajících se použití nových léčiv. Výborné výsledky jsou však vykoupeny zvýšením toxicity, která často může vést ke zhoršení kvality života, a také výrazným zvýšením nákladů souvisejících s léčbou. Zařazení do časnějších linií tedy bude z pohledu farmakoekonomiky komplikované.
Keywords: everolimus; analýza přežití; Cyclin-Dependent Kinase 4; Standing Orders; tamoxifen; Everolimus; Aromatase Inhibitors; Adolescent; Controlled Clinical Trials as Topic; chemorezistence; Adult; Age Factors; receptor erbB-2; dospělí; Cyclin-Dependent Kinase 6; nádory prsu; metodiky postupů; Survival Analysis; mladiství; Receptor, ErbB-2; lidé; Tamoxifen; Carcinoma; ženské pohlaví; klinické zkoušky kontrolované jako téma; Breast Neoplasms; Humans; cyklin-dependentní kinasa 4; karcinom; věkové faktory; cyklin-dependentní kinasa 6; inhibitory aromatasy; Drug Resistance, Neoplasm; Female