Vliv statických a dynamických protahovacích cvičení na rozsah kloubní pohyblivosti - Kabešová, Hana; Balkó, Štefan (Studia Sportiva, 2015)
Cílem studie bylo ověřit vliv statického a dynamického způsobu protahování hamstringů u probandů studující tělesnou výchovu a sport na PF UJEP. Flexibilita byla diagnostikována prostřednictvím modifikované Lassegueovy zkoušky (SLR). V předkládané studii byl sledován rozdíl mezi dosaženými úhly zadní strany stehna u dominantní dolní končetiny před aplikací a po aplikaci statických a dynamických protahovacích cvičení pomocí SLR provedené švihem nebo tahem. Pro sběr dat bylo využito videozá- znamu (2D), který byl zpracován softwarem Dartfish Team Pro Data. Pomocí tohoto programu byly hodnoty úhlu převedeny na vzdálenost v centimetrech a vyhodnoceny. Výsledky prokázaly, že nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v hodnotách ROM při působení statického a dynamického způsobu protahování. Signifikantní rozdíly se však projevily mezi výchozím a výsledným úhlem dominantní dolní končetiny při působení dynamického strečinku, kde byl u SLR pohyb proveden švihem.
Keywords: zadní stehenní svaly; Young Adult; Female; mladý dospělý; Range of Motion, Articular; rozsah kloubních pohybů; ženské pohlaví; Humans; lidé; Task Performance and Analysis; plnění a analýza úkolů; strečink; Muscle Stretching Exercises; Hamstring Muscles