Míra soběstačnosti u pacientů léčených peritoneální dialýzou – vliv na kvalitu života - Mahrová, Andrea; Svoboda, Lukáš; Křížová, Eliška; Prajsová, Jitka; Dragomirecká, Eva (Aktuality v nefrologii, 2016)
Východisko: Kvalita života (QL) dialyzovaných pacientů je významně snížena v oblasti fyzického zdraví ve srovnání s běžnou populací. Posuzovali jsme vzájemné vztahy míry soběstačnosti peritoneálně dialyzovaných (PD) v běžných denních činnostech (ADL) s oblastmi kvality života. Soubor: Pacienti léčeni PD (N=94; N muži/ženy = 48/46; věk 56,9 ± 12,8; doba léčby PD 29,1 ± 32,4 měsíců). Metody: QL byla hodnocena dotazníkem WHOQOL-BREF & DIS modul s doplněním o demografický přehled. Porovnávání souvislostí domén a míry soběstačnosti = kompozitní skór „Soběstačnost“ (Cronbachovo alfa = 0,886). Statistika: p < 0,05; ANOVA, neparametrické testy; Pearsonova a Spearmanova korelace a Fischerovo Eta. Výsledky: PD pacienti vykazovali statisticky významné rozdíly v hodnocení QL ve srovnání s průměrnými hodnotami české normy. Doména „fyzické zdraví“ je u PD pacientů hodnocena výrazně níže než u běžné populace (p = 0,00). Významně vyšší průměrné hodnocení bylo u domény „životní podmínky“ (p = 0,00) a „DIS modulu“ (p = 0,03). Významné souvislosti domény „fyzické zdraví“ a „dnů omezujících běžné denní činnosti v důsledku onemocnění“ (p < 0,05) lze nalézt u 1 třetiny respondentů. Nebyly nalezeny významné souvislosti mezi doménami „sociální vztahy“ i „životní podmínky“ a počty dní s nějakým zdravotním problémem. Závěr: Studie prokázala úzkou souvislost celkového hodnocení kvality života PD pacientů s mírou jejich soběstačnosti a nezávislosti v běžných denních činnostech, úzce souvisejících s úrovní jejich fyzické zdatnosti. Nezávislost na pomoci druhých je žádoucí zejména u starších a nemocných jedinců. Z hlediska adherence je podstatná motivace pacienta k aktivní účasti na ovlivnění svého fyzického a psychického zdraví.
Keywords: dospělí; Independent Living; peritoneální dialýza; Humans; klinická studie jako téma; lidé středního věku; Middle Aged; Clinical Studies as Topic; Activities of Daily Living; Surveys and Questionnaires; mužské pohlaví; Adult; průzkumy a dotazníky; Peritoneal Dialysis; samostatný způsob života; ženské pohlaví; činnosti denního života; lidé; Aged; Quality of Life; senioři; Male; kvalita života; Female