An investigation on conspicuous consumption from perspective of sport products - Argan, Metin; Akyildiz, Muge; Argan, Mehpare Tokay; Kaya, Sabri (Studia Sportiva, 2015)
U sportovního zboží je demonstrativní spotřeba mezi spotřebiteli mladé generace obecným trendem. Účelem studie je odhalit rozměry demonstrativní spotřeby vztahující se ke sportovním produktům a analyzovat vlivy demonstrativní spotřeby na spokojenost spotřebitelů. Dotazníky vyplnilo 680 univerzitních studentů ve městě Eskisehir v Turecku. Výsledky rozborů odhalují čtyři platné dimenze (spokojenost a pohoda, postavení, prestiž a symbolické vlastnosti produktu) a signalizují významný vztah mezi dimenzemi demonstrativní spotřeby a spokojeností a pohodou jako závislou proměnnou. Závěr zní, že tři faktory vázané na demonstrativní spotřebu hrají kritickou úlohu v marketingu a kontextu chování spotřebitele a manažeři sportovních produktů by měli věnovat pozornost větší části mladé generace.
Keywords: dospělí; ženské pohlaví; mladiství; Surveys and Questionnaires; lidé; Consumer Behavior; sportovní vybavení; sebepojetí; Clothing; mladý dospělý; obuv; Turecko; Shoes; Humans; průzkumy a dotazníky; sociální konformita; chování spotřebitelů; Self Concept; Turkey; mužské pohlaví; marketing; Adult; Male; odívání; Sports Equipment; Young Adult; Adolescent; Marketing; Social Conformity; Female