Obtížná diagnostika nestrabických binokulárních a akomodačních poruch - Kříž, Pavel (Česká a slovenská oftalmologie, 2016)
Cílem práce je informovat o současném přístupu k diagnostice nestrabických binokulárních a akomodačních poruch. Mnoho studií uvádí jejich vysoký výskyt v klinické i neklinické populaci. Zároveň upozorňují na skutečnost deficitu nebo nedostatečné diagnostiky v optometristické a oftalmologické praxi. Zastoupení v populaci závisí nejenom na rase a věku, ale také na metodice diagnostických testů a především na zvolených diagnostických kritériích. Pro dělení binokulárních a akomodačních poruch existuje několik klasifikačních systémů. Rozšířená klasifikace umožňuje lepší orientaci v široké škále příznaků, přiřazení charakteristických znaků a rozhodnutí o vhodnosti a volbě typů léčby.
Keywords: vidění binokulární; zraková disparita; Vision Disparity; akomodační poruchy; Ocular Motility Disorders; fúzní vergence; akomodace oka; insuficience konvergence; Vision, Binocular; Clinical Studies as Topic; exces konvergence; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; klinická studie jako téma; Accommodation, Ocular; poruchy hybnosti oka; lidé; Humans; diagnostické techniky oftalmologické; binokulární poruchy