Léčba pacientů infikovaných virem hepatitidy C genotypu 2 - Husa, Petr; Husa, Petr (Vnitřní lékařství, 2017)
Úvod: Infekce virem hepatitidy C (HCV) je celosvětově jednou z hlavních příčin chronického onemocnění jater. Cíl: Retrospektivně zhodnotit výsledky léčby pacientů s infekcí HCV genotypu 2 na Klinice infekčních chorob LF MU a FN Brno během uplynulých 15 let. Pacienti a metodika: V průběhu 15 let bylo na naší klinice léčeno 15 pacientů (9 mužů, 6 žen, průměrný věk 54,73 ? 13,83 roku, medián 54 let) chronicky infikovaných HCV genotypu 2. Jedná se o největší soubor pacientů s touto diagnózou léčených v České republice. Zastoupení jednotlivých subtypů genotypu 2 HCV bylo následující: 1krát subtyp 2a, 2krát subtypy 2a/2c, 5krát subtyp 2b, ve zbylých 7 případech byl stanoven jen genotyp 2 bez možnosti určit subtyp. Výsledky: V letech 2002–2015 bylo 9 pacientů léčeno kombinací peginterferonu α-2a (180 ?g 1krát týdně podkožně) a ribavirinu (800 mg denně) po dobu 24 týdnů, setrvalé virologické odpovědi (SVR) dosáhlo 6 z nich, tedy 67 %. Ve 2 případech došlo po skončení léčby k relapsu, v jednom případě byl zaznamenán breakthrough fenomén. V letech 2015–2016 bylo 7 pacientů léčeno kombinací sofosbuviru (400 mg) a ribavirinu (1 000 nebo 1 200 mg denně podle hmotnosti) – 6krát se jednalo o první léčbu infekce HCV, 1krát o léčbu po breakthrough fenoménu vzniklého při předchozí léčbě. Všech 7 pacientů dosáhlo SVR (100 %). Závěr: Léčba infekce HCV genotypu 2 zatím nepředstavuje závažný terapeutický problém. V řadě rozvinutých zemí světa v posledních letech přibývá pacientů obtížně léčitelných, zejména cirhotiků. Léčebné možnosti se však rychle rozvíjejí.
Keywords: Interferons; Hepatitis C, Chronic; sofosbuvir; Sofosbuvir; genotyp; chronická hepatitida C; Retrospective Studies; Genotype; Česká republika; výsledek terapie; Drug Therapy, Combination; antivirové látky; ribavirin; Czech Republic; pegylovaný interferon; interferony; kombinovaná farmakoterapie; retrospektivní studie; Humans; Antiviral Agents; Ribavirin; Treatment Outcome; lidé