Zkušenosti s násilím ve vztahu zdravotník a pacient na Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy v letech 2004–2014 - Pekara, Jaroslav; Kolouch, Petr (Urgentní medicína, 2016)
Cílem příspěvku je seznámit s vývojem násilných událostí u VS ZZS HMP při kontaktu s násilnými pacienty v letech 2004 až 2014. Problematika násilí v prostředí ZZS není prioritou všech ZZS v ČR. ZZS HMP je v tomto ohledu výjimkou. Na základě uvedených informací lze souhrnně konstatovat, že ZZ a řidiči vozidel ZZS HMP jsou vystaveni při reálném provozu nejčastěji násilí verbální¬mu (přes 80 % zaměstnanců 1x/měsíc). S fyzickým násilím přijde do kontaktu cca 80 % pracovníků 1x za rok. Ukázalo se, že mo¬nitoring násilí přináší nejen vhled do problematiky, ale má vliv na prevenci, zejména výstupy z hloubkových rozhovorů. Výsledná minimalizace konfliktů a násilí v reálném provozu je příkladem dobré praxe pro všechna ostatní pracoviště, která mají problémy s násilím při vzájemném kontaktu zaměstnanců a jejich pacientů.
Keywords: urgentní zdravotnické služby; fyzické násilí; průzkumy a dotazníky; Emergency Medical Services; pomocní zdravotničtí pracovníci; Surveys and Questionnaires; Physical Abuse; Professional-Patient Relations; vystavení násilí; vztahy mezi zdravotnickým pracovníkem a pacientem; Humans; Violence; lidé; Exposure to Violence; Emergency Medical Technicians; násilí