Porovnání stanovení katalytické koncentrace ALP rutinní metodou ALP (Roche Diagnostics) a metodou Alkalická fosfatáza (BLW Diagnostics) - Dobrovolná, Hana; Soška, Vladimír (Klinická biochemie a metabolismus, 2016)
Cíl studie: Porovnat stanovení celkové katalytické koncentrace alkalické fosfatázy v séru nebo plazmě rutinní metodou ALP (Roche Diagnostics, dále jen ALP_Roche) s metodou Alkalická fosfatáza (BLW Diagnostics, dále jen ALP_BLW), u které je deklarován soulad s primární referenční metodou IFCC z roku 2011. Posoudit vliv standardizace stanovení ALP na hodnocení výsledků pacientských vzorků. Název a sídlo pracoviště: Oddělení klinické biochemie, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA). Materiál a metody: Byl zpracován soubor 135 vzorků od pacientů vyšetřených ve FNUSA. Ve všech vzorcích byla současně stanovena katalytická koncentrace ALP rutinní metodou ALP (Roche Diagnostics) na analyzátoru Modular P a metodou Alkalická fosfatáza (BLW Diagnostics) na analyzátoru Cobas c311. Byla testována nulová hypotéza, že průměrné diference mezi porovnávanými výsledky se statisticky významně neliší od nuly. Ke statistickému hodnocení dat byl použit párový t-test, Wilcoxonův test a test podílu rozptylů (F-test). Bylo provedeno hodnocení systematických odchylek mezi výsledky obou metod a rozdíl v klinickém hodnocení výsledků. Výsledky: V testovaném souboru byl rozdíl v hodnotách ALP stanovených metodou Roche a BLW statisticky významný. Průměrný rozdíl mezi hodnotami ALP_BLW a ALP_Roche byl ve skupině všech pacientských vzorků 0,58 µkat/l. Průměrná hodnota ALP_Roche byla 3,036 µkat/l, 95%CI (2,165 – 3,906 µkat/l). Průměrná hodnota ALP_BLW byla 3,615 µkat/l, 95%CI (2,563 – 4.666 µkat/l). Ve skupinách vytvořených podle pohlaví bylo u žen 12% a u mužů 17% výsledků ALP, které byly rozdílně hodnoceny z hlediska překročení horních mezí referenčních intervalů metod ALP_BLW a ALP_Roche. Závěr: Výsledky stanovení ALP metodami ALP_Roche a ALP_BLW byly statisticky významně odlišné. 12% výsledků u žen a 17% výsledků u mužů, které byly v referenčních mezích dle ALP_Roche, bylo nad horním limitem referenčního intervalu dle ALP_BLW.
Keywords: referenční hodnoty; testování odbornosti laboratoří; Reagent Kits, Diagnostic; alkalická fosfatasa; Reference Values; Laboratory Proficiency Testing; Diagnostic Tests, Routine; Alkaline Phosphatase; reagenční diagnostické soupravy; diagnostické testy rutinní