Kouření a lékové interakce - Perlík, František (Časopis lékařů českých, 2017)
Kouření cigaret může ovlivnit metabolismus léků prostřednictvím farmakokinetických a farmakodynamických mechanismů. Náhlá změna kouření může vystavit nemocné riziku závažných nežádoucích účinků, např. po klozapinu. Pravidelné sledování údaje o kouření a rozsahu spotřeby cigaret u nemocných nám usnadňuje úpravu dávkování určitých léčiv.
Keywords: léčivé přípravky; Warfarin; kouření; nikotin; Humans; Smoking; lidé; Pharmacokinetics; Fluvoxamine; Clozapine; Nicotine; lékové interakce; farmakokinetika; klozapin; Drug Interactions; fluvoxamin; Pharmaceutical Preparations; warfarin