Současné postavení vaginálních implantátů při řešení sestupu pánevních orgánů - Jírová, Jitka; Pán, Martin (Česká gynekologie, 2017)
Cíl: Řešení sestupu pánevních orgánů pomocí vaginálních sítí je v dnešní době již velice rozšířená operační metoda, která díky své úspěšnosti a nízké míře recidiv částečně nahradila klasické operace. Stejně jako každá jiná operace je i operace s užitím vaginální síťky spojena s výskytem komplikací. V tomto článku se snažíme připomenout více či méně známá fakta o vaginálních sítích, o jejich úspěšnosti, výskytu recidiv a komplikací a pokusíme se porovnat tuto metodu s ostatními klasickými operacemi pro sestup pánevních orgánů. Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologické oddělení Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a.s. Metodika: Přehled výsledků studií publikovaných v českém a anglickém jazyce v posledních letech. Výsledky: Řešení sestupu pánevních orgánů zavedením vaginálních implantátů má všeobecně nižší míru recidiv zvláště u pacientek s velkým genitálním hiátem a avulzním traumatem levátoru. Spektrum komplikací se vzhledem k přítomnosti syntetického nevstřebatelného materiálu liší od spektra komplikací klasických operací. Mezi specifické komplikace, se kterými jsme se u klasických operací nesetkávali, patří vaginální protruze, infekce implantátu spojená s chronickou pánevní bolestí, dyspareunie, protruze implantátu do okolních orgánů nebo odhojení a postupná extruze implantátu. Závěr: Prvotní nadšení se nyní tedy mísí s obavami ze závažných komplikací. Hlavním úkolem do budoucna by měla být snaha snížit výskyt komplikací těchto operací s vaginálními implantáty na co nejnižší míru. Kromě užívání známých a bezpečných materiálů, na které je evidence, a zavedení systému proškolení operatérů, by tomu měla pomoci některá další opatření zmíněná v tomto článku, jako například zpřesnění indikací k užití vaginální sítě.
Keywords: výsledek terapie; Recurrence; chirurgické síťky; Pelvic Organ Prolapse; Risk Factors; lidé; ženské pohlaví; rizikové faktory; Surgical Mesh; Quality of Life; vagina; Female; urogenitální chirurgické výkony; Plastic Surgery Procedures; zákroky plastické chirurgie; Urogenital Surgical Procedures; recidiva; Treatment Outcome; prolaps pánevních orgánů; kvalita života; Humans; Vagina