Chronická obštrukčná choroba pľúc, metabolický syndróm a diabetes mellitus - Rozborilová, Eva (Forum diabetologicum, 2016)
Stúpajúca prevalencia chronickej obštrukčnej choroby pľúc sa stáva celosvetovým problémom. Predstavuje závažný problém pre svoju stále stúpajúcu morbiditu, mortalitu a vysoké náklady na liečbu. CHOCHP je multikomponentné ochorenie, ktoré je spájané s viacerými extrapulmonálnymi prejavmi, ktoré vytvárajú podmienky pre vznik komorbidít.
Keywords: Diabetes Mellitus, Type 2; Metabolic Syndrome; lidé; chronická obstrukční plicní nemoc; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; diabetes mellitus 2. typu; metabolický syndrom; Humans