Microarrays versus nová generace sekvenování, souboj Davida s Goliášem? - Boroň, Ján; Novotný, Petr; Kačer, Petr (Bioprospect, 2016)
S nástupem NGS a zvláště sekvenování transkriptomu došlo k nové specializaci microarray technologie a jejímu rozvoji k novým prakticky nenahraditelným nástrojům diagnostiky. Jakkoliv se objevují názory, že NGS zcela nahradí microarrays, trendy vyplývající z odborných článků, výzkumné a klinické praxe hovoří o výrazně rozdílném vývoji. NGS zejména v oblasti měření DNA exprese a transkriptomu skutečně přináší potenciál získání relativně kvalitativně bohatší informace, která se využívá zejména při hledání neznámých sekvencí, nicméně u analýz aplikovaných a známých sekvencí si microarrays naopak udržují dominantní postavení. Zcela unikátní platformou jsou tzv. VIPTM čipy, které přinesly možnost provádět populační studie s DNA až 10 tisíc jedinců v 10lokusech. Zároveň je opomíjen fakt, že současné sekvenační technologie mohou přinést informace pouze o DNA, na rozdíl od široké škály biomarkerových sond, které lze kotvit a tudíž analyzovat na substrátu microarrays, včetně proteinových biočipů, které zaznamenali velký boom především v poslední dekádě a těší se praktickému a klinickému využití.
Keywords: lékařství; Microarray Analysis; zemědělství; Agriculture; čipová analýza proteinů; sekvenční analýza hybridizací s uspořádaným souborem oligonukleotidů; mikročipová analýza; lidé; Medicine; Food Industry; potravinářský průmysl; Humans; Protein Array Analysis; Oligonucleotide Array Sequence Analysis