Prolin, výjimečná aminokyselina aneb, za co všechno může prolin v eukaryotické buňce - Hajná, Vladimíra; Martinec, Jan; Novotná, Zuzana (Bioprospect, 2016)
Prolin má jako jediná aminokyselina primární dusík uvnitř pyrrolidinového kruhu a z toho vyplývají jeho jedinečné vlastnosti. Jeho biosyntéza v organismech probíhá několika drahami. Substrátem může být glutamát a arginin, popř. ornitin, zatímco v degradaci prolinu se organismy mezi sebou neliší. Prolin je velmi důležitou aminokyselinou a jeho funkce se u živočichů a rostlin zásadně liší. V případě lidského organismu je prolin zásadní složkou kolagenu a nově byla popsána jeho účast v metabolismu nádorových buněk. U rostlin plní prolin především úlohu osmoprotektantu, molekuly, která pomáhá rostlinám překonat stres vyvolaný nedostatkem vody. Prolin má však v obou říších eukaryot mnoho dalších funkcí.
Keywords: Plants; nádory; antioxidancia; Humans; ateroskleróza; prolin; lidé; Neoplasms; kolagen; Atherosclerosis; Antioxidants; rostliny; Proline; Collagen; Hydroxyproline; hydroxyprolin