Monitoring of the serum biomarkers during the therapy period of the patients with rheumatoid arthritis. Pilot Study - Suchý, David; Topolčan, Ondřej; Windrichová, Jindra; Fuchsová, Radka; Brabcová, Hana; Loudová, Soňa (Klinická farmakologie a farmacie, 2016)
Cíl: Proveřit možnost monitorace efektu anti TNFα terapie u pacientů léčených pro revmatoidní artritidu pomocí multiplexového stanovení sérových hladin vybraných biomarkerů odrážejících základní patofyziologické mechanizmy a aktivitu onemocnění. Metody: Byla hodnocena skupina 23 pacientů s aktivní revmatoidní artritidou, z toho 20 žen, 3 muži, průměrný věk 48,6 ± 10,3 let, průměrná hmotnost 68,5 ± 13 kg před léčbou a po 14–16 týdnech léčby s inhibitorem TNFα adalimumabem 40 mg subkutánně podávaným jednou za dva týdny (N = 21) nebo etanerceptem 25 mg podávaným podkožně dvakrát týdně (N= 2). Z 23 pacientů, 16 (70 %) užívalo současně s glukokortikoidy (GC) a 19 subjektů (84 %) methotrexát. Krev byla odebrána ze žíly pomocí odběrové zkumavky Vacuette (Greiner Bio One, Rakousko). Krevní vzorky byly odstřeďeny při 640 g po dobu 10 min. Sérum bylo rozděleno na alikvoty a zamraženo do provedení analýzy při teplotě -75 °C. Sérové hladiny IL 1β, IL10, IL6, VEGF, MMP9 a adiponektinu byly stanoveny multiplexovou analýzou pomocí technologie XMAP komerčním kitem Human Cardiovascular 1, Lineo Research (USA) podle návodu výrobce k použití. Analýza byla provedena na přístroji Luminex 100 a analýza dat pomocí Luminex 100 IS software verze 2.3. Tyto parametry byly korelovány s krevními hladinami CRP, PCT, TK (stanoveno radioenzymaticky), hmotností pacienta a DAS-28. Pro všechny parametry byl vypočten průměr, medián, směrodatná odchylka, minimální a maximální hodnoty z výsledků před a po terapii. Data byla analyzována Wilcoxonovým párovým testem a koeficientem pořadové korelace. Výsledky: Potvrdili jsme statisticky signifikantní snížení hladiny CRP (p = 0,001), VEGF (p = 0,05) a adiponektinu (p = 0,05), aktivity onemocnění hodnocené pomocí DAS-28 (p = 0,001) a významné zvýšení hmotnosti po léčbě (p = 0,01). Pokles hodnot všech tří prozánětlivých interleukinů nebyl významný. Závěry: Naše pilotní studie prokázala potencionální využitelnost i limity multiplexové analýzy cytokinů a některých dalších biomarkerů v monitorování léčby revmatoidní artritidy. Ke stanovení doporučení pro rutinní klinickou praxi je nezbytné zvolit vhodnější panel a rozšířit skupinu pacientů.
Keywords: dospělí; etanercept; Female; Arthritis, Rheumatoid; biologické markery; revmatoidní artritida; adiponektin; C-Reactive Protein; Biomarkers; Adult; Vascular Endothelial Growth Factors; interleukin-10; ženské pohlaví; Tumor Necrosis Factor-alpha; adalimumab; Adiponectin; lidé; vaskulární endoteliální růstové faktory; Pilot Projects; pilotní projekty; Interleukin-6; Matrix Metalloproteinase 9; Interleukin-10; neparametrická statistika; TNF-alfa; Interleukin-1beta; Male; matrixová metaloproteinasa 9; interleukin-6; interleukin-1beta; lidé středního věku; C-reaktivní protein; Etanercept; Statistics, Nonparametric; mužské pohlaví; Middle Aged; Adalimumab; Humans