Léčba neuropatické bolesti se zaměřením na opioidy - Hakl, Marek; Haklová, Olga (Klinická farmakologie a farmacie, 2016)
Neuropatická bolest patří mezi obtížně léčitelné bolestivé stavy. Její výskyt se v populaci s prodlužujícím se věkem zvyšuje. Mezi základní léky při léčbě této bolesti patří antikonvulziva a antidepresiva. V případě, že nedochází k adekvátní úlevě od bolesti, postupujeme k lékům druhé volby, které jsou tvořeny především opioidy. Mezi nimi jsou některé, které mají k neuropatické bolesti vyšší afinitu. Především se jedná o oxycodon a tapentadol, některé práce uvádějí i buprenorphin. Terapii začínáme vždy nejnižšími dávkami, které titrujeme až do dávky účinné. V současné době však hovoříme i o stropovém klinickém efektu opiodů, který je dán akvianalgeticky 160 mg morfinu denně. Tato dávka by neměla být překračována.
Keywords: tapentadol; lidokain; Phenols; neuralgie; kapsaicin; Analgesics, Opioid; Oxycodone; Tapentadol; oxykodon; Neuralgia; Humans; Capsaicin; fenoly; lidé; Lidocaine; opioidní analgetika