Dopady pracovně rehabilitačního programu na psychologii a kvalitu života u pacientů s chronickým průběhem schizofrenie - Venclíková, Simona; Stehnová, Iva; Kašpárek, Tomáš (Česká a slovenská psychiatrie, 2017)
Pozadí: Pacienti s chronickým průběhem schizofrenie bývají kvůli silně vyjádřeným negativním příznakům onemocnění a dlouhodobé nezaměstnanosti stigmatizováni, trpí sociálním stažením, vymizením zájmů, zhoršenou kvalitou života. Cíle: Zmapovat, zda je možné zapojit nemocné s chronickým průběhem schizofrenie do placeného pracovně rehabilitačního programu a udržet je v něm po dobu 18 měsíců. Zobjektivizovat, zda dojde ke změně v psychopatologickém obrazu nemoci. Zjistit, zda dojde ke zlepšení kvality života. Pacienti a metodika: Do projektu bylo zařazeno 15 nemocných s chronickým průběhem schizofrenie. Na začátku a na konci projektu byl jejich psychopatologický obraz hodnocen škálou Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), kvalita života byla hodnocena škálou Subjective Quality of Life Analysis (SQUALA). Výsledky: 12 pacientů vydrželo v programu po dobu 18 měsíců. U účastníků došlo za těchto 18 měsíců k signifikantnímu zlepšení v celkovém PANSS a v obecné a negativní části škály PANSS (total PANSS p = 0,002, negative PANSS p = 0,002, global PANSS p = 0,002). U participantů nedošlo v žádném z parametrů ke zlepšení v subjektivním hodnocení kvality života. Závěr: Naše studie potvrdila, že i nemocné s chronickým průběhem schizofrenie je možné zaměstnat a udržet v pracovně rehabilitačním programu. Díky zapojení do pracovně rehabilitačního programu došlo u participantů ke zmírnění psychopatologických příznaků nemoci. U účastníků nedošlo ke zlepšení subjektivní kvality života.
Keywords: dospělí; pracově rehabilitační program; Female; Psychometrics; rehabilitace pracovní; psychometrie; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; mladý dospělý; Schizophrenic Psychology; zaměstnání pro postižené; kvalita života; lidé; Treatment Outcome; následné studie; schizofrenie; zaměstnanost; finanční motivace; neparametrická statistika; Follow-Up Studies; Male; psychiatrické posuzovací škály; Young Adult; motivace; Schizophrenia; Rehabilitation, Vocational; Employment; chronická nemoc; mzdy a přídavky; Statistics, Nonparametric; mužské pohlaví; Employment, Supported; Salaries and Fringe Benefits; Chronic Disease; schizofrenie (psychologie); Quality of Life; Psychiatric Status Rating Scales; Motivation; Humans