Perkutánní cementová diskoplastika – naše první zkušenosti - Wanek, Tomáš; Novák, Vlastimil; Hrabálek, Lumír; Vaverka, Miroslav (Bolest (Praha, Print), 2017)
Cíl: Cílem této práce bylo posoudit analgetický efekt a výsledný funkční stav u pacientů s degenerativním postižením meziobratlové ploténky bederní páteře léčených perkutánní cementovou diskoplastikou. Materiál a metodika: Do této prospektivní studie byli zařazeni pacienti operovaní perkutánní cementovou diskoplastikou pro degenerativní posti- žení meziobratlové ploténky. Všichni pacienti absolvovali neurologické a radiologické vyšetření před operací a po operaci. Zhodnocena byla míra bolesti pomocí vizuální analogové škály (visual analogue scale) a funkční stav pomocí dotazníku Oswestry Disability Index. Výsledky: Celkový soubor tvořilo 8 pacientů. Minimální doba sledování byla 12 měsíců. Průměrná hodnota na vizuální analogové škále před operací byla 6,3 bodu a po operaci 2,4 bodu. Redukce bolesti byla 61,9%. Průměrná hodnota Oswestry Disability Indexu před operací byla 22,1 bodu a po operaci 13,3 bodu. Míra funkčního zlepšení byla 39,8%. Závěr: Perkutánní diskoplastika je alternativní minimálně invazivní operační technika, která řeší chronickou bolest, jejímž generátorem je diskopatie. V porovnání s otevřenými technikami nahrazujícími meziobratlovou ploténku je perkutánní diskoplastika minimálně zatěžující jak lokálně pro páteř, tak celkově pro organismus pacienta.
Keywords: dospělí; Prospective Studies; Magnetic Resonance Imaging; Humans; lidé středního věku; prospektivní studie; Middle Aged; Diskectomy, Percutaneous; magnetická rezonanční tomografie; Bone Cements; Total Disc Replacement; vizuální analogová stupnice; mužské pohlaví; Intervertebral Disc Degeneration; Severity of Illness Index; stupeň závažnosti nemoci; Adult; Low Back Pain; miniinvazivní chirurgické výkony; výsledek terapie; polymethylmethakrylát; artroplastika meziobratlové ploténky; Visual Analog Scale; Minimally Invasive Surgical Procedures; chronická bolest; perkutánní diskektomie; Pain Measurement; Treatment Outcome; kostní cementy; ženské pohlaví; lumbalgie; Chronic Pain; lidé; měření bolesti; degenerace meziobratlové ploténky; Aged; senioři; Male; Polymethyl Methacrylate; Female