Moderní techniky v léčbě diabetu - aktuální novinky - Štechová, Kateřina (Interní medicína pro praxi, 2017)
Technika se začíná stále více prosazovat v léčbě pacientů se všemi typy diabetu. Moderní technika může být nápomocna zejména na poli selfmonitoringu, dávkování inzulinu a zajištění pacientovy bezpečnosti (prevence vzniku těžké hypoglykemie). Může být ale velmi přínosná například i pro sledování nutričního příjmu či fyzické aktivity. V moderním managementu diabetu jsou stále více využívány mobilní telefony, které mohou sloužit například jako přijímače dat z kontinuální monitorace koncentrace glukózy a je na nich možné s využitím příslušných aplikací provádět i analýzu získaných dat. Z hlediska přenosu dat se stále více prosazují tzv. bezdrátové technologie. V článku jsou rozebírány u nás dostupné novinky ve výše zmíněných oblastech, tj. oblast léčby inzulinovou pumpou a glykemického selfmonitoringu.
Keywords: Telemedicine; hypoglykemie; Patient Safety; software; diabetes mellitus; Computer Security; lidé; Blood Glucose; telemedicína; bezpečnost pacientů; mobilní telefon; Humans; bezdrátová technologie; Data Interpretation, Statistical; Cell Phone; selfmonitoring glykemie; interpretace statistických dat; inzulinové infuzní systémy; zabezpečení počítačových systémů; Software; Diabetes Mellitus; kontinuální monitorace koncentrace glukózy; krevní glukóza; Blood Glucose Self-Monitoring; Insulin Infusion Systems; Hypoglycemia; Wireless Technology