Některé aspekty diagnostiky a terapie kašle zejména v těhotenství a u dětí - Švarc, Michal (Medicína pro praxi, 2017)
Kašel je symptomem mnoha nemocí. S ohledem na délku trvání dělíme kašel na akutní, subakutní a chronický. Diferenciální diagnostika kašle je poměrně široká. Terapie pak spočívá buď v kauzální léčbě dle základního onemocnění, nebo se jedná o symptomatickou terapii antitusiky, mukolytiky nebo expektorancii. Ve speciálních skupinách pacientů jakými jsou těhotné ženy a děti je pak nutno respektovat množství omezení stran použité terapie. Z antibiotik jsou vhodné betalaktamy, některé makrolidy a clindamycin. Většina antiastmatik je vhodná k použití v graviditě a vysazování terapie je spojeno s rizikem exacerbace. Ze symptomatických léků jsou to zejména dextrometorfan, butamirát na suchý kašel a ambroxol a N-acetylcystein s erdosteinem na produktivní kašel.
Keywords: diferenciální diagnóza; Acetylcysteine; Pulmonary Embolism; butamirát; těhotenství; Gastroesophageal Reflux; Chronic Disease; chronická nemoc; plicní embolie; Phenylbutyrates; antitusika; gastroezofageální reflux; acetylcystein; fenylbutyráty; dítě; bronchiální astma; Child; expektorancia; ambroxol; Cough; ženské pohlaví; Asthma; Humans; Dextromethorphan; Pregnancy; dextromethorfan; Acute Disease; Diagnosis, Differential; Antitussive Agents; kašel; akutní nemoc; Expectorants; Female; Ambroxol; lidé