Karcinom prsu chronické onemocnění? - Anti HER2 terapie - Pospíšková, Markéta; Kohoutek, Milan (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Generalizovaný karcinom prsu je až na vzácné případy nevyléčitelné onemocnění. Díky novým znalostem o biologii nádorů, které přinesly do léčby nové terapeutické možnosti, došlo k signifikantnímu prodloužení přežití u určitých imunofenotypů karcinomu prsu. Především zařazením anti HER2 léčby (trastuzumab, pertuzumab, trastuzumab emtasin, lapatinib) došlo k prodloužení hrubého přežití u pacientek s amplifikací HER2 až na 56 měsíců. Stále se ale jedná o inkurabilní onemocnění a je nutné, kromě snahy o prodloužení přežití, myslet hlavně na zlepšení či alespoň zachování kvality života pacienta.
Keywords: recidiva; nádory jater; nádory plic; Lung Neoplasms; Humans; duktální karcinom prsu; nádory kostí; Antimetabolites, Antineoplastic; nádory pleury; Palliative Care; Quinazolines; chinazoliny; Molecular Targeted Therapy; Pleural Neoplasms; Female; Aged; Bone Neoplasms; trastuzumab; receptor erbB-2; senioři; lidé; Lapatinib; Liver Neoplasms; Carcinoma, Ductal, Breast; lapatinib; Breast Neoplasms; docetaxel; Docetaxel; ženské pohlaví; cílená molekulární terapie; protinádorové antimetabolity; paliativní péče; taxoidy; Taxoids; Receptor, ErbB-2; nádory prsu; Recurrence; kapecitabin; kombinovaná farmakoterapie; Trastuzumab; Drug Therapy, Combination