Vyhodnocení kinetiky VO2 v zotavovací fázi spiroergometrického vyšetření u kardiologicky nemocných – význam a klasifikace - Mífková, Leona; Várnay, František; Homolka, Pavel; Dobšák, Petr (Vnitřní lékařství, 2017)
Článek přehledně popisuje průběh příjmu kyslíku v zotavovací fázi (VO2rec) spiroergometrického vyšetření. Kinetiku VO2rec nelze komplexně definovat jediným parametrem. V článku jsou popsány 3 nejčastěji používané metody: %VO2-REC2, T1/2 VO2rec a TC VO2 s detailním popisem postupu jejich analýzy. Na těchto 3 parametrech je také založena námi používaná klasifikace VO2rec. Za základní metodu považujeme %VO2-REC2, protože má prokázaný prognostický význam, a navíc se dá jednoduše stanovit pouze z datového protokolu spiroergometrického vyšetření. %VO2-REC2 by měl patřit spolu s VO2peak, VE/VCO2 slope a oscilující ventilací při zátěži (EOV) do základní čtveřice prognostických markerů u pokročilého chronického srdečního selhání.
Keywords: VO2 recovery; spirometrie; Spirometry; Respiratory Function Tests; respirační funkční testy; kinetika; srdeční frekvence; Humans; srdeční selhání; Prognosis; prognóza; Heart Rate; Heart Failure; lidé; Kinetics