Funkční význam hERG: od fyziologické role po cíl protinádorové terapie - Šatková, Júlia; Bébarová, Markéta (Vnitřní lékařství, 2017)
Lidský ether-à-go-go příbuzný gen (hERG; oficiálně označovaný jako KCNH2), kóduje strukturu proteinu tvořícího α podjednotku napěťově řízeného iontového kanálu, který vede rychlou složku opožděného K+ proudu z buňky (IKr). Tento proud hraje významnou úlohu zejména v repolarizaci srdečních buněk. Mutace v genu hERG vedou k projevům dědičných syndromů, které jsou charakteristické prodloužením nebo zkrácením intervalu QT na elektrokardiogramu a vznikem život ohrožujících arytmií. Tato práce představuje kanály hERG i jako součást regulačních mechanizmů kontraktilní činnosti hladkého svalstva, aktivity neuronů, uvolňování některých hormonů i proliferace a apoptózy nádorových buněk. Zmíněná jsou rovněž onemocnění plynoucí z poruchy funkce těchto kanálů a také možnosti využití genu/kanálu hERG jakožto diagnostického markeru a možného terapeutického cíle u různých onemocnění, zejména u nádorových.
Keywords: Epilepsy; Long QT Syndrome; svalová kontrakce; epilepsie; Nerve Tissue; Humans; Muscle Contraction; ERG1 Potassium Channel; schizofrenie; mutace; Muscle, Smooth; Endocrine Cells; lidé; Schizophrenia; proliferace buněk; apoptóza; hladké svalstvo; Cell Proliferation; Neoplasms; syndrom dlouhého QT; endokrinní buňky; nádory; nervová tkáň; draslíkový kanál ERG1; Membrane Potentials; Mutation; membránové potenciály; Apoptosis