Psoriatická artritida, diagnostika a nové možnosti léčby - Štolfa, Jiří (Postgraduální medicína, 2017)
Pohled na psoriatickou artritidu se v posledních deseti letech výrazně mění. V oblasti patogeneze se etablovala koncepce entezitidy jako primární léze u psoriatické artritidy, alespoň u některých pacientů. Diagnózu „psoriatické artritidy“ chápeme nyní ve větší šíři, jako zánětlivé onemocnění postihující nejen klouby, ale i úpony (entezitida), měkké tkáně celého prstu (daktylitida) a axiální skelet (sakroiliitida/spondylitida). Nedílnou součástí klinického obrazu je samozřejmě psoriáza, i když u části pacientů nemusí být kožní postižení aktuálně přítomno. Zvláštní postavení pak má postižení nehtů. To vše se projevilo i v nových klasifikačních kritériích pro psoriatickou artritidu CASPAR. K tomu přistupují extraskeletální projevy onemocnění, tzv. komorbidity, které mohou výrazně zhoršit kvalitu života pacienta s psoriatickou artritidou. Zdá se tedy, že je oprávněné hovořit spíše o „psoriatické nemoci“ než pouze o „psoriatické artritidě“. Nově se koncipuje i tzv. „časná“ psoriatická artritida a léčba k cíli. To vše má, vzhledem k bouřlivému vývoji nových biologických a cílených syntetických léků, které jsou schopny dlouhodobě příznivě ovlivnit nejen aktivitu onemocnění, ale i vývoj ireverzibilního kloubního poškození, i terapeutické konsekvence.
Keywords: ustekinumab; Arthritis, Psoriatic; antiflogistika nesteroidní; Interleukin-12 Subunit p40; stupeň závažnosti nemoci; secukinumab; interleukin 27; Biological Therapy; Severity of Illness Index; Early Diagnosis; Antibodies, Monoclonal; lidé; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antirevmatika; apremilast; časná diagnóza; léčba k cíli; Thalidomide; Antirheumatic Agents; thalidomid; glukokortikoidy; Humans; interleukin-12 - podjednotka p40; Glucocorticoids; Interleukin-27; psoriatická artritida; Ustekinumab; klasifikační kritéria CASPAR; monoklonální protilátky; biologická terapie