Cluster analysis and correlations between cognitive domains: cognitive performance in a Czech sample of first episodes schizophrenia spectrum disorders – Preliminary results - Rodriguez Manchola, Rachel Virginia; Fajnerová, Iveta; Šulcová, Kateřina; Dorazilová, Aneta; Voráčková, Veronika; Paštrňák, Martin; Jonáš, Juraj; Prajsová, Jitka; Kratochvílová, Zuzana; Španiel, Filip (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Studie měla za cíl prozkoumat, zda je snížení úrovně kognitivního fungování v české populaci u nemocných ze schizofrenního spektra náhodné, nezávislé, nebo vysvětlitelné profily, které charakterizují rozdíly mezi kognitivními výkony pacientů. Dále měla za cíl objasnit, jaký mají tyto profily vztah k demografickým a klinickým parametrům a k úrovni kvality života. Šest kognitivních domén měřených pomocí baterie neuropsychologických testů bylo srovnávaných mezi skupinou subjektů klinicky diagnostikovaných s první epizodou schizofrenního spektra a skupinou s nimi spárovaných zdravých kontrol. U klinické populace ukázala klastrová analýza tři kognitivní profily. Korelace mezi kognitivními doménami dále poukázala na specifické rozdíly mezi skupinami. I když jsou výsledky předběžné a velikost zkoumané skupiny musí být navýšena pro potvrzení konzistence třech klastrů, uvedené výsledky v české populaci pacientů schizofrenního spektra odpovídají zjištěním v zahraniční literatuře.
Keywords: dospělí; Psychometrics; psychometrie; Neuropsychological Tests; Adult; kognitivní poruchy; mladý dospělý; Schizophrenic Psychology; Reproducibility of Results; neuropsychologické testy; lidé; studie případů a kontrol; schizofrenie; Cognition Disorders; reprodukovatelnost výsledků; Case-Control Studies; Young Adult; Schizophrenia; schizofrenie (psychologie); Humans