Kvalita života u první epizody schizofrenie - Trančík, Pavel; Dvorská, Karolina; Bankovská Motlová, Lucie (Psychiatrie (Praha, Print), 2017)
Kvalita života u schizofrenie je hodnotící kritérium, které vypovídá o adaptaci na nemoc a umožňuje ověřovat účinnost a úspěšnost různých druhů terapeutických intervencí. Přestože se původně předpokládalo, že kvalita života se zhoršuje až během onemocnění, studie potvrzují snížení kvality života již u první epizody schizofrenie, což negativně ovlivňuje funkční adaptaci pacientů a snižuje pravděpodobnost úzdravy. Mezi nejčastěji detekované koreláty snížené kvality života patří negativní a depresivní symptomy, zhoršená sociální kognice, nosognosie, sebestigmatizace a délka neléčené psychózy. Pacientům s první epizodou schizofrenie by měl být co nejdříve po stanovení diagnózy nabízen adekvátní komplexní terapeutický program, jehož součástí jsou intervence zvyšující kvalitu života, například rodinná psychoedukace, nácvik sociálních dovedností a léčba depresivní symptomatiky.
Keywords: Schizophrenic Psychology; Time Factors; časové faktory; kvalita života; adaptace psychologická; lidé; schizofrenie (psychologie); Quality of Life; Adaptation, Psychological; Schizophrenia; schizofrenie; Humans