Krátkodobé výsledky použití ultrazvukového extraktoru kostního cementu v revizní onkoortopedii - Sokolovskij, Anatoli Vladimírovič; Sokolovskij, Vladimír Alexandrovič; Aliyev, Mamed Dzhavadovich (Ortopedie, 2017)
Úvod: V souvislosti se současným trendem růstu celkového počtu revizních operací ve světě a v Rusku modernizace strategie revizních operací v onkoortopedii nabírá na důležitosti. Dosažení kvalitativního zlepšení střednědobých a dlouhodobých výsledků je nemožné bez zavádění do praxe pokročilých, špičkových technologií, vysoce technologických nástrojů a zařízení. Použití ultrazvukového extraktoru kostního cementu při revizních operacích endoprotéz představuje v současné době nejslibnější, ale nedostatečně probádaný způsob odstranění cementového pláště. Cílem studie je zhodnotit výsledky použití ultrazvukového a klasického odstranění kostního cementu u revizních operací kostní náhrady. Materiály a metody: Do studie bylo zahrnuto 55 pacientů s benigními, primárními a metastatickými zhoubnými nádory. Od března 2014 do ledna 2016 bylo provedeno 56 revizních operací po primárních či revizních náhradách kloubů. Ve 36 případech při revizní operaci byl použit ultrazvukový systém OSCAR Ultrasonic 3, v ostatních 20 případech byla použita mechanická metoda odstranění kostního cementu. Kontrola kvality odstranění kostního cementu byla provedena pomocí endoskopické věže Storz. Kontrola kvality fixace endoprotézy pomocí rentgenografie minimálně rok po operaci. Výsledky: Průměrná doba operace s použitím ultrazvukové technologie a tradiční metody odstranění kostního cementu byla 154,5 a 158,1 minut v případě revizní náhrady jednoho dříku endoprotézy, 200 a 182 minut v případě revizní náhrady 2 dříků endoprotézy. Průměrná krevní ztráta byla 427 ml a 430 ml v případě revizní náhrady 1 dříku endoprotézy, 445 a 525 ml v případě revizní náhrady 2 dříků endoprotézy za použití ultrazvukové a tradiční technologie. Při revizní náhradě jednoho dříku endoprotézy za použití ultrazvukové technologie odstranění kostního cementu bylo dosaženo snížení objemu ztráty krve v průměru o 10 %, v případě náhrady dvou dříků o 16 %. Při použití ultrazvukové technologie nebyly identifikovány žádné chirurgické komplikace. Jeden pacient po mechanickém odstranění kostního cementu podstoupil další revizní operaci z důvodu aseptického uvolnění endoprotézy. Ve skupině pacientů, u kterých se odstranění cementového pláště provádělo za použití ultrazvukové technologie, zhoršení fixace cementu nebylo pozorováno. Diskuze: Nehledě na selektivní odstranění kostního cementu pomocí ultrazvuku na základě vybrané literatury byly identifikovány specifické komplikace tohoto způsobu přípravy dřeňového kanálu, i když četnost jejich výskytu je zanedbatelná a závisí na způsobu aplikace technologie. Závěr: Použití ultrazvukové technologie v revizní onkoortopedii může zlepšit kvalitu fixace cementu, snížit krvácení a závažnost chirurgického zákroku, bez ohledu na dobu trvání zákroku, a tím přispět ke zlepšení ekonomické efektivity operace. Další praxe použití ultrazvukové technologie odstraňování kostního cementu má potenciál ke zlepšení její účinnosti.
Keywords: délka operace; Humans; nádory kostí; lidé středního věku; odstranění kostního cementu; Female; Aged; mladý dospělý; dospělí; Bone Neoplasms; výsledek terapie; senioři; lidé; reoperace; kostní cementy; Adult; Arthroplasty, Replacement; Operative Time; ženské pohlaví; artroplastiky kloubů; Male; Middle Aged; Treatment Outcome; Bone Cements; ultrazvuk; Young Adult; Ultrasonics; mužské pohlaví; Reoperation