Hyperprolaktinemie a prolaktinomy - Ježková, Jana; Marek, Josef (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2017)
Hyperprolaktinemie je častým laboratorním nálezem a vyskytuje se za fyziologických stavů, u endokrinologických a neendokrinologických onemocnění. Nejčastější příčinou patologické hyperprolaktinemie jsou prolaktinomy, které jsou i nejčastějšími hypofyzárními adenomy. Hyperprolaktinemie se u žen manifestuje infertilitou, poruchami menstruačního cyklu s hypoestrinismem a galaktoreou, u mužů ztrátou libida a potence. Klinicky manifestní hyperprolaktinemii je nutné léčit s ohledem na příčinu hyperprolaktinemie. U prolaktinomů je léčbou volby medikamentózní léčba dopaminergními agonisty. Chirurgická a radiační léčba se uplatňují u rezistentních prolaktinomů, při intoleranci dopaminergních agonistů nebo při komplikacích. V graviditě se u žen s mikroprolaktinomy léčba dopaminergními agonisty přerušuje, u žen s makroprolaktinomy je nutné postupovat individuálně.
Keywords: Pituitary Neoplasms; Dopamine Agonists; Drug Resistance; Female; aminochinoliny; Aminoquinolines; quinagolid; ženské pohlaví; Prolactinoma; Bromocriptine; léková rezistence; prolaktin; lidé; těhotenství; prolaktinom; hyperprolaktinemie; agonisté dopaminu; ergoliny; Ergolines; bromokriptin; Remission Induction; Male; nádory hypofýzy; indukce remise; Hyperprolactinemia; mužské pohlaví; kabergolin; Pregnancy; Prolactin; Cabergoline; Humans