Postoje k očkovaniu u vybranej skupiny rodičov - Uríčková, Alena; Mokošáková, Mária (Florence, 2016)
V poslednom čase sme svedkami silnejúcich antivakcinačných aktivít, ktoré rozširujú vedecky nepodložené správy o neúčinnosti, či dokonca škodlivosti očkovania. Rodičia tak podľahnú strachu a rozhodnú sa svoje deti neočkovať, mysliaci si, že tak dieťa chránia. Príspevok mapuje postoje rodičov k očkovaniu prostredníctvom dotazníka vlastnej konštrukcie. Analýzou dát konštatujeme, že u 94,1 % respondentov prevažoval kladný postoj k očkovaniu. O povinnosti očkovania deti vedelo 61,8 % rodičov. Zistili sme, že medzi faktormi, ktoré ovplyvňujú postoj rodičov k očkovaniu, sú pohlavie, vzdelanie, vek respondentov, cena vakcíny, nevedomosť, nízka informovanosť o očkovaní zo strany zdravotníckych pracovníkov, očkovací kalendár, názor iných rodičov a názor lekára. Považujeme za dôležité odovzdávať najnovšie odborné a pravdivé informácie o očkovaní rodičom prostredníctvom zdravotníckych pracovníkov, lekárov a sestier. Len tak je možné vyvrátiť mýty spojené s touto problematikou
Keywords: Slovakia; průzkumy a dotazníky; Slovenská republika; Vaccination; Parents; zdraví - znalosti, postoje, praxe; Humans; vakcinace; odmítnutí očkování; Surveys and Questionnaires; rodiče; Vaccination Refusal; lidé; Health Knowledge, Attitudes, Practice