Kvalita života pacientů léčených stereotaktickou radioterapií pro karcinom prostaty - Jelenová, Táňa; Tomášková, Hana; Feltl, David; Skácelíková, Eva (Postgraduální medicína, 2017)
Karcinom prostaty je nejčastějším nádorem urogenitálního systému. Díky včasné diagnostice se řadí mezi onemocnění s velmi vysokým procentem vyléčení, u nichž se klade důraz na kvalitu života pacienta. Mezi preferované možnosti léčby časného stadia onemocnění patří radikální prostatektomie, externí radioterapie, intersticiální nebo permanentní brachyterapie a zejména u starších pacientů je možné zvolit přístup aktivního sledování. Cílem práce bylo zjistit, zda stereotaktická radioterapie negativně neovlivňuje kvalitu života pacienta. K hodnocení kvality života byl použit standardizovaný dotazník EPIC (Expanded Prostate Index Composite).
Keywords: Radiotherapy; hodnocení rizik; radioterapie počítačová; kvalita života; radioterapie; Prostatic Neoplasms; Male; lidé; Radiotherapy, Computer-Assisted; mužské pohlaví; Quality of Life; Risk Assessment; Surveys and Questionnaires; Humans; průzkumy a dotazníky; nádory prostaty