Pixantron v léčbě non-hodgkinských lymfomů - Ďuraš, Juraj; Kaščák, Michal; Navrátil, Milan; Hájek, Roman (Onkologická revue, 2017)
Pixantron je novým lékem ze skupiny aza‑antracendionů vyvinutým s cílem zachování účinnosti antracyklinů a antracendionů a redukce rizika kardiotoxicity. Pixantron působí jako interkalační a alkylační látka a slabý inhibitor topoizomerázy II. Na rozdíl od antracyklinů má molekula pixantronu redukovaný potenciál pro tvorbu volných kyslíkových radikálů, které jsou pravděpodobně hlavním faktorem kardiotoxicity antracyklinů. Maximální tolerovaná dávka identifikovaná ve studii fáze I u relabovaných a refrakterních agresivních non-hodgkinských lymfomů byla 56 mg/m2 i.v. den 1, 8 a 15 v 28denním cyklu.1.V studiích fáze II a III s monoterapií byla pozorována celková odpověď u 27–40 %, kompletní remise přibližně u 15 % pacientů.2,3.V randomizované studii fáze III PIX 301 byla dosažená míra celkové odpovědi (40 %), kompletní anebo nepotvrzené kompletní remise (24 %) i medián doby do progrese (5,3 měsíce) v rameni s pixantronem signifikantně vyšší než v kontrolním rameni s monoterapií cytostatikem dle výběru investigátora. Hlavním pozorovaným nežádoucím účinkem přípravku je hematotoxicita, především neutropenie. Riziko kardiotoxicity není zcela eliminováno, na rozdíl od antracyklinů se jedná ale především o případy subklinického snížení ejekční frakce levé komory, manifestní srdeční selhání bylo pozorováno jen výjimečně. Na základě studie PIX 301 je pixantron v monoterapii schválen pro léčbu opakovaně relabujících a refrakterních agresivních non-hodgkinských lymfomů. Ověření účinnosti u pacientů dříve léčených rituximabem je předmětem probíhající studie PIX 306, ve které je porovnáván pixantron v kombinaci s rituximabem s kombinací gemcitabin a rituximab.
Keywords: recidiva; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Isoquinolines; nehodgkinský lymfom; Humans; studie PIX 301; analýza přežití; multicentrické studie jako téma; Antineoplastic Agents; výsledek terapie; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Lymphoma, Non-Hodgkin; randomizované kontrolované studie jako téma; Survival Analysis; Randomized Controlled Trials as Topic; Treatment Outcome; protinádorové látky; Recurrence; Topoisomerase II Inhibitors; pixantron; kardiotoxicita; Cardiotoxicity; inhibitory topoisomerasy II; Clinical Trials, Phase III as Topic; Multicenter Studies as Topic; isochinoliny; klinické zkoušky, fáze III jako téma