Pětileté přežití po provedené radikální nefrektomii pro primární leiomyosarkom ledviny - Balajková, Tereza; Poláčková, Eva; Zita, Karel; Spurná, Katarína; Celman, Osvald; Jandáková, Eva (Urologie pro praxi, 2017)
V článku popisujeme případ pacientky s náhodně sonograficky detekovaným tumorem horního pólu levé ledviny při došetřování bolestí pravého hypogastria a dyspeptických potíží v červenci 2011. Vzdálená diseminace byla předoperačně provedenými zobrazovacími metodami vyloučena. Po provedení levostranné transperitoneální radikální nefrektomie byl definitivní histopatologický nález uzavřen jako leiomyosarkom ledviny low grade, lymfatické uzliny byly negativní. I přes špatnou prognózu u těchto typů tumorů je pacientka nyní 5 let bez detekce lokální recidivy či metastáz.
Keywords: přežití bez známek nemoci; leiomyosarkom; Kidney Neoplasms; Disease-Free Survival; nádory ledvin; lidé středního věku; lidé; Female; Leiomyosarcoma; výsledek terapie; Middle Aged; Treatment Outcome; nefrektomie; ženské pohlaví; Nephrectomy; Humans