Záchranné operace při infekci náhrady kolenního kloubu - Jahoda, David; Landor, Ivan; Judl, Tobiáš; Vavřík, Pavel; Pokorný, David; Jahodová, Ivana (Ortopedie, 2017)
Záchranné operace vyžadují menší či větší kompromis. Proto je nejlepším řešením komplikací náhrady kolena jejich prevence, tedy úspěšná primoimplantace nebo první reimplantace, kdy využijeme vše, co současná medicína nabízí, a především dodržíme pravidla. Chronická supresivní antibiotická terapie je možným řešením pro nemocné, kteří by operaci a následnou léčbu nezvládli. Resekční artroplastika po extrakci revizní náhrady kolena vede k výrazné nestabilitě, jež je obtížně řešitelná i nošením ortézy. Kontaktní artrodéza kolenního kloubu nemá vzhledem k výraznému zkratu končetiny ideální funkční výsledky. Preferujeme distanční artrodézu. Život je pro pacienta s artrodézou jednodušší než po amputaci či resekční plastice. Artrodéza umožňuje pacientovi nezávislý životní styl s několika omezeními, především nemožností skrčit koleno. Na druhou stranu je pro život lepší koleno bez pohybu než amputace nad kolenem. Amputace je posledním řešením komplikací kloubních náhrad kolena, řešením náročným pro nemocného psychicky, ale i fyzicky.
Keywords: záchrana končetiny; neúspěšná terapie; Humans; Risk Assessment; totální endoprotéza kolene; ortopedické výkony; Reoperation; resekční artroplastika; infekce spojené s protézou; Limb Salvage; Prosthesis-Related Infections; Arthrodesis; Amputation, Surgical; Treatment Failure; Arthroplasty, Replacement, Knee; Postoperative Complications; pooperační komplikace; amputace; hodnocení rizik; reoperace; lidé; Orthopedic Procedures; Arthroplasty; artroplastika; artrodéza