Algoritmus diagnostiky a léčby u infekce totálních náhrad - Musil, David; Stehlík, Jiří; Abrman, Kristián (Ortopedie, 2017)
Infekce totálních kloubních náhrad zůstávají jednou z nejzávažnějších komplikací těchto výkonů. Existují různé typy infektů. Některé typy infekce totální náhrady je obtížné odlišit od aseptického uvolnění. Často se prezentují pouze časným uvolněním implantátu nebo perzistující bolestí bez celkových příznaků infekce. K diagnostice infekce kloubní náhrady je často potřeba kombinace předoperačních a peroperačních vyšetření. Úspěšná léčba závisí na adekvátním chirurgickém výkonu kombinovaném s dlouhodobým podáváním antibiotik včetně antibiotik pronikajících do biofilmu. V tomto článku prezentujeme přehled diagnostiky a léčby infektů kloubních náhrad.
Keywords: Punctures; C-Reactive Protein; Arthroplasty, Replacement; infekce spojené s protézou; Bacterial Infections; artroplastiky kloubů; lidé; bakteriální infekce; Prosthesis-Related Infections; Anti-Bacterial Agents; synoviální tekutina; pooperační komplikace; Algorithms; Decision Support Techniques; Reoperation; reoperace; debridement; Postoperative Complications; Debridement; algoritmy; Synovial Fluid; protézy kloubů; C-reaktivní protein; Joint Prosthesis; metody pro podporu rozhodování; punkce; antibakteriální látky; Humans