Poškození kognitivních funkcí po chemoterapii u pacientů s Hodgkinovým lymfomem – patofyziologie a rizikové faktory - Fayette, Dan; Gahérová, Ľubica; Móciková, Heidi; Marková, Jana; Kozák, Tomáš; Horáček, Jiří (Klinická onkologie, 2017)
Východiska: Narušení kognitivních funkcí (poruchy paměti, pozornosti, koncentrace atd.) se vyskytuje po chemoterapii a dalších léčebných postupech u 17–75 % pacientů s různými nádorovými onemocněními a výrazně zhoršuje jejich kvalitu života. Kognitivní deficit spojený s chemoterapií (chemotherapy-related cognitive impairment – CRCI) postihuje pacienty všech věkových skupin. Narušení kognitivních funkcí v souvislosti s chemoterapií bývá obvykle spíše mírné, souvislost s rozvojem demence nebyla potvrzena. Chemoterapie v kombinaci s radioterapií vede k vyléčení 80–90 % pacientů s Hodgkinovým lymfomem. Cíl: Tento přehledový článek shrnuje nejčastěji popisované změny v kognitivních funkcích u pacientů s CRCI. Článek se dále zabývá popisem možných patofyziologických mechanizmů, které leží v pozadí uvedených změn a rizikových faktorů, které mohou zvyšovat pravděpodobnost vzniku poškození kognitivních funkcí po chemoterapii u nádorových onemocnění. Zvláštní zřetel přitom bereme na problematiku Hodgkinova lymfomu. Současně se věnujeme neuroprotektivním faktorům a možnostem léčebného ovlivnění narušení kognitivních funkcí po chemoterapii. Závěr: Ke změnám dochází především ve schopnosti učení a paměti, rychlosti reakcí, pozornosti a v exekutivních funkcích. Patofyziologické mechanizmy CRCI jsou komplexní a nejsou dosud plně objasněny. Studována je v této souvislosti role přímého neurotoxického působení léčby, anémie, navozený oxidační stres a zánětlivá reakce, genetické faktory a snížení konektivity mozku. CRCI je dále modifikován věkem nemocných a komorbiditami. Zkoumány jsou farmakologické i nefarmakologické možnosti léčby CRCI.
Keywords: kognitivní dysfunkce; kognice; Chemotherapy, Adjuvant; Cognitive Dysfunction; věkové faktory; rizikové faktory; adjuvantní chemoterapie; anemie; Oxidative Stress; Humans; cytostatické látky; neuroprotekce; oxidační stres; antidepresiva druhé generace; lidé; Hodgkinova nemoc; Cytostatic Agents; Comorbidity; Anemia; Hodgkin Disease; Age Factors; Risk Factors; cytokiny; Cytokines; komorbidita; Antidepressive Agents, Second-Generation; fluoxetin; Neuroprotection; Fluoxetine; Cognition