Selected psychometric properties of the Czech Version of the FACT-B Scale (Version 4) for measuring quality of life in breast cancer patients - Skřivanová, Kateřina; Jarkovský, Jiří; Benešová, Klára; Nedvěd, Jan; Brančíková, Dagmar; Peterková, Hana; Svěrák, Tomáš; Anderková, Ľubomíra; Němcová Elfmarková, Nela; Bendová, Marcela; Minář, Luboš; Protivánková, Markéta; et al. (Praktická gynekologie, 2016)
Zlepšování výsledků onkologické léčby přitáhlo větší pozornost k longitudinálnímu sledování kvality života (QoL). Funkční posouzení onkologické léčby (FACT) je standardním nástrojem měření QoL u onkologických pacientů, přičemž varianta FACT-B se používá pro pacientky s karcinomem prsu. Cílem této studie je informovat o výsledcích validizace překladu dotazníku FACT-B (verze 4) do češtiny: jde o vůbec první validizaci nástroje QoL pro pacientky s karcinomem prsu v České republice. Byla použita standardní popisná statistika a zkoušky. Spolehlivost dílčích škál skóre QoL byla měřena Cronbachovým alfa koeficientem. K analýze konstruktové validity nástroje byly použity explorační a konfirmační faktorová analýza, Pearsonův a Spearmanův koeficient korelace. Tato analýza byla zpracována s pomocí programů SPSS 23.0.0. a Stata 13. Výsledky validizace jsou obdobné jako další validizace přeložených národních verzí FACT-B, které po překladu vykazují uspokojivou spolehlivost a citlivost a spolehlivou vnitřní strukturu. Analýza jeho vnitřní struktury odhalila skryté faktory, které vyplývají z dílčích škál dotazníku FACT-B, a prokázala mezikulturní platnost českého překladu. Naše výsledky ukazují, že český překlad dotazníku FACT-B je spolehlivým a platným nástrojem měření QoL u pacientek s karcinomem prsu v České republice a může být využíván v budoucím výzkumu a /nebo klinické praxi.
Keywords: Česká republika; nádory prsu; průzkumy a dotazníky; lidé; retrospektivní studie; Female; Psychometrics; Data Interpretation, Statistical; FACT-B, nástroj validizace QoL; psychometrie; Breast Neoplasms; interpretace statistických dat; Surveys and Questionnaires; Retrospective Studies; Czech Republic; ženské pohlaví; Humans