Uplatnění robotického systému da Vinci v cévní chirurgii - Štádler, Petr; Dvořáček, Libor; Vitásek, Petr; Matouš, Pavel (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Účelem této práce bylo klinické vyhodnocení 379 roboticky asistovaných cévních operací, které byly provedeny od listopadu 2005 do prosince 2016. Metody: Celkem 366 výkonů (96,6 %) bylo úspěšně dokončeno roboticky s použitím robotického systému da Vinci standard a da Vinci Xi. Výsledky: Ve 13 případech (3,4 %) musela být operace konvertována. 30denní mortalita v uvedeném souboru byla 0,26 %, v pozdním sledování byla dvakrát (0,5 %) zaznamenána infekce cévní náhrady. Závěr: Z praktického hlediska lze říci, že největší výhodou robotických cévních operací je relativní jednoduchost zhotovení cévní anastomózy. Zkušenosti s robotickou chirurgií demonstrují možnosti této techniky v různých oblastech cévní chirurgie.
Keywords: koronární bypass; Vascular Surgical Procedures; Aneurysm; Coronary Artery Bypass; aneurysma; da Vinci; lidé; aorta; Aorta; anastomóza chirurgická; Anastomosis, Surgical; roboticky asistované výkony; Robotic Surgical Procedures; výkony cévní chirurgie; Humans