Nejčastější příčina úmrtí psychiatrických pacientů: nebojme se ji léčit - Králíková, Eva; Štěpánková, Lenka; Kalinová, Erika; Provazníková, Zuzana; Sadílková, Kristina (Psychiatrie pro praxi, 2016)
Nemoci způsobené kouřením jsou nejčastější příčinou úmrtí psychiatrických pacientů. Účinná léčba závislosti na tabáku existuje: je to intervence zaměřená na změnu kuřáckých stereotypů a hledání nekuřáckých řešení v kombinaci s farmakoterapií. Léky první linie jsou náhradní terapie nikotinem, bupropion a v současnosti nejúčinnější vareniklin. Právě širší aplikaci vareniklinu u kuřáků s psychiatrickou diagnózou dosud bránily obavy z neuropsychiatrických vedlejších účinků. Ty však byly nyní definitivně vyvráceny rozsáhlou studií EAGLES, která zahrnovala více než 8 000 kuřáků, z toho přes 4 000 psychiatricky nemocných. Evropská léková asociace na jejím základě rozhodla o odstranění tohoto varování z příbalového letáku. Navíc se opakovaně potvrdil přínos abstinence od kouření pro prognózu a léčbu psychiatrických onemocnění. Neposkytování na důkazech založené léčby závislosti na tabáku psychiatrickým pacientům tak lze dnes již těžko omlouvat.
Keywords: metaanalýza jako téma; nikotinoví agonisté; Cause of Death; Bupropion; nežádoucí účinky léčiv; Mental Disorders; behaviorální terapie; úzkostné poruchy; lidé; Behavior Therapy; duševní poruchy; Nicotine; Anxiety Disorders; nikotin; Smoking Cessation; Tobacco Use Cessation Devices; kvalita života; poruchy vyvolané užíváním tabáku; vareniklin; Drug Interactions; prostředky pro ukončení závislosti na tabáku; Humans; Quality of Life; bupropion; příčina smrti; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Meta-Analysis as Topic; Tobacco Use Disorder; lékové interakce; Nicotinic Agonists; Varenicline; odvykání kouření