Aripiprazol v léčbě bipolární poruchy - jeho využití v klinické praxi - Racková, Sylva (Psychiatrie pro praxi, 2016)
Aripiprazol je atypické antipsychotikum (parciální agonista D2 a 5-HT1A a antagonista 5-HT2A receptorů). Aripiprazol je účinný v krátkodobé i dlouhodobé léčbě bipolární afektivní poruchy. Na 3 kazuistikách pacientek léčených pro bipolární poruchu ukazujeme možnosti využití aripiprazolu v léčbě tohoto onemocnění.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Medication Adherence; Serotonin 5-HT1 Receptor Agonists; Humans; lidé středního věku; Female; mladý dospělý; afektivní symptomy; lidé; nežádoucí účinky léčiv; hmotnostní přírůstek; receptory dopaminu D2; bipolární porucha; Serotonin 5-HT2 Receptor Antagonists; antagonisté serotoninových receptorů 5-HT2; antipsychotika; ženské pohlaví; Middle Aged; agonisté serotoninového receptoru 5-HT1; Bipolar Disorder; Adolescent; Weight Gain; Young Adult; Antipsychotic Agents; Affective Symptoms; kombinovaná farmakoterapie; Aripiprazole; aripiprazol; adherence k farmakoterapii; Drug Therapy, Combination; mladiství; Receptors, Dopamine D2