Role lidských papilomavirů v etiopatogenezi nádorů anogenitální oblasti - Práznovec, Ivan; Halada, Petr; Škapinec, Peter; Špaček, Jiří (Onkologická revue, 2017)
Lidské papilomaviry jsou nejčastějšími původci sexuálně přenosných infekcí s prokázanou souvislostí se vznikem nádorů anogenitální oblasti (děložní hrdlo, pochva, vulva, anus, penis). Z daných onemocnění má v České republice nejvyšší incidenci karcinom děložního hrdla. Anogenitální oblast postihuje přibližně 40 subtypů lidských papilomavirů. V etiopatogenezi hrají významnou roli proonkogenní proteiny E6 a E7 spolu s intracelulárním p53. Nejčastěji se infekce přenáší pohlavním stykem.
Keywords: Alphapapillomavirus; Humans; nádory anu; Papillomavirus Vaccines; Penile Neoplasms; nádory ženských pohlavních orgánů; Papillomavirus Infections; ženské pohlaví; mužské pohlaví; vakcíny proti papilomavirům; nádory penisu; lidé; infekce papilomavirem; Female; Anus Neoplasms; Genital Neoplasms, Female; Male