Sexuální dysfunkce u obézních diabetiků - Pichlerová, Dita; Herlesová, Jitka; Weiss, Petr (Urologie pro praxi, 2016)
Článek přináší souhrn dosud proběhlých studií, které se zabývají problematikou sexuální dysfunkce obézních diabetiků. Jsou v něm vymezeny základní pojmy týkající se sexuálních dysfunkcí mužů i žen. Z uvedených studií vyplývá, že obezita 2. a 3. stupně a diabetes mellitus zvyšují pravděpodobnost sexuálních poruch, i když mechanizmus je často nejasný. Výrazná redukce tělesné hmotnosti a zlepšení kompenzace diabetu implikují nižší výskyt sexuálních dysfunkcí.
Keywords: obezita; Sexual Dysfunction, Physiological; hmotnostní úbytek; Humans; Erectile Dysfunction; erektilní dysfunkce; sexuální dysfunkce fyziologická; lidé; Meta-Analysis as Topic; Diabetes Mellitus; Obesity, Morbid; komplikace diabetu; morbidní obezita; Diabetes Complications; Statistics as Topic; Obesity; diabetes mellitus; statistika jako téma; metaanalýza jako téma; Weight Loss