Průlomová bolest - Rusín, Štěpán; Jelínek, Petr (Onkologická revue, 2017)
Průlomová bolest je přechodné vzplanutí bolesti silné intenzity při jinak dobře kontrolované a léčené základní bolesti. Vyskytuje se u jakékoli chronické bolesti nádorového i nenádorového typu. Její léčba by měla být součástí léčby všech chronických bolestí. Při řešení tohoto typu bolesti je potřeba každého ambulantního pacienta léčeného pro chronickou bolest vybavit i adekvátní záchrannou medikací s rychlým nástupem účinku.
Keywords: fentanyl; nosní spreje; morfin - deriváty; aplikace slizniční; Analgesics, Non-Narcotic; Nasal Sprays; Analgesics, Opioid; průlomová bolest; Breakthrough Pain; Drug Administration Routes; neopioidní analgetika; Humans; Morphine Derivatives; způsoby aplikace léků; Administration, Mucosal; lidé; Fentanyl; opioidní analgetika